Ingredienser från naturen

BRUKAR DU LÄSA INNEHÅLLSFÖRTECKNINGEN? 

Kosmetiska produkter i allmänhet och naturkosmetik i synnerhet innehåller ingredienser från naturen. I många fall är de "naturliga" kosmetikprodukterna i butikerna långt ifrån naturliga; de innehåller som bäst endast en liten del naturliga ingredienser. Därför hamnar naturliga ingredienser ofta längst ned i listan på innehållsföreteckningen. Ingredienser som står i början av listan utgör störst andel av produkten. Det är därför vatten oftast finns först på listan.

Innehållsföreteckningen ger mycket information för de invigda. Vanliga konsumenter bör kolla suspekta ämnena genom en sökning t ex på internet. Här kommer en lista som innehåller naturingredienser som oftast hittas i kosmetika. Det mesta är från växtriket men några mineraler finns också med.

A

Allergener EU har tagit fram en lista över de allra farligaste allergener. De 26 allergener som finns på listan är följande måste deklareras i innehållsdeklarationen av kosmetika. Se hela lista här ...

Aloe vera (Aloe vera, Aloe barbadensis) används traditionellt bland annat mot brännskador, men ingår även i hudkrämer och många andra naturkosmetiska produkter.

A-vitamin är viktig som antioxidant. Förekommer som retinol som har animalisk eller beta-karoten som har vegetabilisk ursprung.

Avokado (Persea americana) ger olja som ingår i krämer lämnar feta ytan som skyddar mot väder och vind och bevarar fukt.

B

Bivax (Cera alba, Cera flava) som ingrediens i t ex bivaxsalva, läppcerat etc. Bivax används flitigt i naturkosmetika men kommer inte från växtriket utan är an produkt av animalisk ursprung. Köp bivax här

C

Caprylic/Capric triglyceride - mjukgörare och återfuktare i naturkosmetik. Lättflytande, tunn olja. Säljs under olika handelsnamn: MIGLYOL 812 N, Myritol, Neobee, Pelemol, Tegosoft CT, Crodamol GTC. Köp caprylic/apric triglyceride här

Cera alba är blekt bivax som passar bättre i färgade läppcerat pga inte ändrar färg med tiden. Blekt bivax är vitt och halvgenomskinligt, men kan också ha en svag gul ton.

Cera flava är gult bivax. Bivaxets färg kan variera från vitt via gult till olivbrunt. Kan inehålla pollen.

Citronellol - allergen offtast kommer i kosmetika via parfym (doftkomponent i syntetiska i naturliga parfym och doftoljor). Se hela lista här ...

Coumarin (kumarin på svenska) - är doftande komponent i eteriska oljor, kändallergen, ingår i listan över 26 värsta allergener som måste deklareras in i innehålsföreteckningen av kosmetiska produkter. Se hela lista här ...

C-vitamin ingår ofta i krämer, badoljor, massageoljor som antioxidant som skyddar fetter och oljor mot härskning. C-vitamin är en viktig antioxidant för kroppen. C- och A-vitamin är nödvändiga för att kroppen ska bilda kollagen som motverkar rynkor. Kosmetisk användning handlar också om att reglera produktens pH värde.

Carbamide (karbamid, urea) finns ofta i krämer för torr hud och anses vara en bra fuktighetsbevarare.

D

Dead Sea Mud är mineralrik och bra i ansiktsmask men passar inte för torr hy.

E

E vitamin, antioxidant som skyddar fetter och oljor i kosmetika mot härskning.

F

G

Glycerylstearat (VE fett)

VE fett är en emulgator. Ofta används tillsammans med MF fett (kemisk namn Sodium Stearoyl Lactylate). Används alltså som konsistensgivare för krämer, schampo eller duschkräm. Köp VE fett här

Glucerol, glycerin anses hjälper huden bevara fukten. Glycerin är restprodukt vid tvåltillverkning och kan ha animalisk eller vegetabilisk ursprung. Numera finns ett överskott av glycerin som är restprodukt från biodieselproduktion.

Goldenseal (Hydrastis canadensis) ingår i s.k. "preservative free" naturkosmetika som en del av odeklarerade konserveringsmedel (i grunden en blandning av eteriska oljor och ekstrakter som dödar bakterier). Att använda konserveringsmedel som inte är tillåtna av Läkemedelsverket är möjligt genom att döpa om till växtekstrakt, eteriska oljor och dyl. Goldenseal finns på en lista över förbjudna ingredienser i livsmedel.

Gurka (Cucumis sativus) dvs gurkaextrakt har lugnande och sammandragande effekt.

H

Honung har naturliga antioxidant och antimikrobiella egenskaper och förmåga att absorbera och behålla fukten.

I

J

Jojoba (Simmondsia chinensis) Jojobaolja är lätt, luktfri, färglös och oxidativt stabil, och används ofta i kosmetika t ex  fuktighetskrämer, body butter etc.

K

Kumarin, se coumarin

Kanel (Cinnamomum zeylanicum) innehåller eterisk olja som är väldoftande men också används som konserveringsmedel i s.k. "preservative free" naturkosmetika. Innehåller allergener coumarin och linalool. Mer om kanel i naturkosmetika hittar du här ...

Karbamid (urea) anses bevarar fukt i översta lägret av huden.

L

Lavendel (Lavandula angustifolia) förekommer naturligt från södra Europa. Den eteriska oljan från lavendel har en avslappnande. Lavendelolja innehåller allergener och användning i kosmetika kräver att man deklarerar innehållet av limonen i innehållsdeklarationen. Läs mer om lavendel här ...

Limonen - allergen offtast kommer i kosmetika via parfym (doftkomponent i syntetiska och naturliga parfym och oljor). Se hela lista här ...

Linalool - allergen offtast kommer i kosmetika via parfym (doftkomponent i syntetiska och naturliga parfym och oljor) Se hela lista här ...

M

Mjölksyra anses motverkar åldrande av huden genom att stimulera nybildning av hudceller.

N

O

Oregano (Origanum vulgare) är känd som pizzakrydda. Ingår i s.k. "preservative free" naturkosmetika. Oregano används som konserveringsmedel för naturkosmetik. Innehåller limonen som är känd allergen listad av EU - Se hela lista här ...

M

Parabener har under lång tid använts som konserveringsmedel i kosmetika och hygienprodukter, men även i livsmedel och i läkemedel. Parabenerna finns på listan över tillåtna konserveringsmedel t.ex. methylparaben, ethylparaben och butylparaben. Det finns en högsta gräns för hur mycket parabener som får användas i produkterna.

Q

R

Rasoul lera från de marockanska Atlasbergen passar i ansiktsmask för fet hy.

Rosmarin (Rosmarinus officinalis) doftande eterisk olja är sammandragande, renande, antibakteriell, används också som antioxidant och konserveringsmedel i s.k. "preservative free" naturkosmetika. Läs mer om rosmarin här ...

Rosenolja (Rosa damascena) tros har lugnande effekt på huden

S

Salvia (Salvia officinalis) verkar bakteridödande och används som naturlig konserveringsmedel och antoxidant för krämer, svamphemmande i schampo, antiseptik i naturmedel för utvärtes bruk etc.

Solros ((Helianthus annuus) dvs solrosolja anses bättre än olivolja och ingår i krämer, body butter etc

T

Tocopherol,

Thyme, timian (Thymus vulgaris) dyker upp som en naturlig konsrverinsmedel, doftäme men också i mjälschampo som fungicid.

U

Urea se under Carbamide

V

Vatten (Aqua) alltid högst upp på listan i innehållsföreteckningen. "Vattenfria" produkter som har aloe vera gel som bas innehåller faktiskt lika mycket vatten som alla andra produkter. Aloe vera i gelform innehåller över 90% av vatten så "vattenfria" produkter av aloe vera är inte alls uttan vatten.

W

X

Xanthan, ibland kallad för Xantan Gum är naturprodukt som oftast finns i slutet av innehållsförteckningen. Trots namnet det är inte gummi utan en polyglykosid d.v.s. sammansatt sockermolekyl. Kan förtjocka och stabilisera kosmetiska produkter men också mat bl. a. glass och drickor.

Y

Z

Å

Ä

Ö

Naturkosmetik handlar om skönhetsmedel t ex hårvård, kroppsvård och ansiktsvård som innehåller ingredienser från naturen. Detta är en kortfattad presentation. Mer information om naturkosmetik hittar du bl. a. på adressen:

www.naturkosmetik - online.se

Köp råvaror för tillverkningen:

Bivax gult 50g, bivax gult 100g, Caprylic/capric triglyceride (MIGLYOL 812 N), Lipex L'sens

Köp naturkosmetik Arctic Naturals. Fri frakt. 

Blåbärsschampo

Cranberry Conditioner

Aronia Hårinpackning

Birch Leaf Body Wash

Elderberry Body Lotion

Sea Buckthorn Day Cream

Crowberry Night Cream

 

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)