Parabener

Parabener som konserveringsmedel

Parabener har under lång tid använts som konserveringsmedel i kosmetika och hygienprodukter, men även i livsmedel Parabener hör till de vanligaste konserveringsmedlen i kosmetika. Parabenfamiljen omfattar många föreningar men bara fåtal förekommer i kosmetika.

De vanligaste parabenerna i kosmetiken är:

1) Ethylparaben
2) Propylparaben
3) Methylparaben
4) Butylparaben

Paraben har varit ett av mest populära konserveringsmedel i årtionden och finns idag nästan överallt. Alarmerande rapporter i början av 2000-talet och en massiv kritik främst på Internet har gjort att man börjat leta efter ersättningar. För det mesta handlade det om feltolkningar av komplicerade forskningsresultat. Med tiden har det blivit en våg av skrivelser som saknade grund i vetenskapliga artiklar utan var resultat av "klippa och klistra" metoden. Snart dök upp en hel ny produktgrupp i kosmetikhyllan s k "parabenfria produkter". Företagen säljer på vår rädsla och har tjänat stora pengar på. Företagen som tjänar pengar på rädslan har varken vetenskapen eller forskarna på sin sida.

Nämligen det är bevisat att parabener (propyl- och butylparaben) är säkra för användning i kosmetika.

EU:s oberoende vetenskapskommitté har den 14 december, 2010, bedömt att propyl- och butylparaben  är säkra att använda i kosmetika vid en sänkning av nu tillåtna gränsvärden (från 0,4 till 0,19 %). http://ec.europa.eu/health/scientific_committees/consumer_safety/docs/sccs_o_041.pdf

 

Läkemedelsverket har sedan tidigare uttalat sig om parabener. Enligt deras  bedömning var methylparaben och ethylparaben säkra att använda i kosmetika och hygienprodukter, läs texten här: https://lakemedelsverket.se/malgrupp/Allmanhet/Kosmetika-och-hygienprodukter/Parabener/

 

 

Naturkosmetik handlar om skönhetsmedel t ex hårvård, kroppsvård och ansiktsvård som innehåller ingredienser från naturen. Detta är en kortfattad presentation. Mer information om naturkosmetik hittar du bl. a. på adressen:

www.naturkosmetik - online.se

Köp råvaror för tillverkningen. Fri frakt:

Bivax gult 50g, Bivax gult 100g, 500g Caprylic/capric triglyceride (MIGLYOL 812 N), Lipex L'sens

Köp naturkosmetik Arctic Naturals. Fri frakt. 

Blåbärsschampo

Cranberry Conditioner

Aronia Hårinpackning

Birch Leaf Body Wash

Elderberry Body Lotion

Sea Buckthorn Day Cream

Crowberry Night Cream

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)